top of page

İŞ İLİŞKİSİNDE TOKSİK DAVRANIŞLAR VE ETKİLERİ -5


Yeni insanlarla tanıştığınızda hemen onların sizi kandıracağını, size zarar vereceğini düşünüp belirli ön yargılarla mı hareket edersiniz yoksa hemen güvenir ya da yeni tanıştığınız insanlara bir şans verir misiniz?

İlişkilerini güvensizlik temelinde oluşturan insanlar korkularını kendi başlarına yaşamazlar. Bazı insanlar ilişkilerini güvensizlik temelinde inşa ederler. Yeni tanıştıkları kişiler her zaman olağan bir şüphelidir. Yeni tanışılan bir kişinin davranışının ardından önyargılara ve değer yargılarına dayanan birçok değerlendirme gerçekleştirilir. İşte bu süreçte ilişkilerini güvensizlik temelinde kuran insanların davranışlarına yansır ve bu güvensizliği çevresine yayar ve yaşatır. Çelikten sinirleriniz olsa bile sürekli olarak başkalarından zarar göreceği hissine karşı dayanamazsınız. Maruz kaldığınız bu durum farkında olmasanız da kaygılarınızın kaynağı haline gelir. Aldığınız bir iş birliği teklifinde sürekli nerede kandırılacağınızı düşünmek çok yorucudur. Kötü niyetli davranışların var olduğu realitesini inkar etmek elbette çok iyi niyetli bir davranış olabilir.

İlişkilerini güvensizlik temeli üzerine kurmuş bir insan bu güvensizliğini muhatabına da çevresine de bir şekilde hissettirir. İlerlemiş durumlarda etik olmayan ilişkiler, değerlendirmeler ve davranışlar yaşanır.

Bu durumu şirket kültürü açısından değerlendirdiğimizde İş ilişkisi içerisinde bir yönetici tarafından sürekli olarak bu davranışa maruz kalmak üretkenliği kısıtlar, iş birliği gerçekleştirmeye yönelik girişimleri engeller. Çünkü her işbirliği girişiminde olumsuz tepkilere maruz kalmak, eleştirilmek, başkalarının davranışlarına gösterilen önyargılı tepkilerin tarafı olmak mutsuzluğa sebep olur. İşbirliği kültürünün birçok işletmede gelişememesinin sebeplerinden bir tanesi de budur.

Şirket değerlerinin belirlenmesi, çalışan değerleri ile uyumlu hale getirilmesi, doğru değerlendirme eğitimlerinin gerçekleştirilmesi ve ortak değerlerin yaşatıldıkça geliştiğinin bilinmesi ve bu çerçevede sürekliliğin sağlanması önemli bir konudur.

Areterium olarak değer uyumu ve yönetimi ile ilgili bir eğitim, geliştirme ve uygulama programı oluşturduğumuzu bilmenizi isteriz.

Comments


bottom of page